Lindeman & Sachs


Lindeman & Sachs er en romantrilogi skrevet av Kjell Ola Dahl. Det er en familiekrønike fra vår nære historie – en fortelling om tre familier i Norge – et tidsbilde fra veien som ble gått opp da landet Norge ble rik og bortskjemt. Første bok Lindeman & Sachs ble utgitt i 2006, Lindemans Tivoli i 2008, mens Lindemans sise reise kom i 2013.
Stacks Image 212
Stacks Image 208
Stacks Image 210
I starten av Lindeman & sachs møter du Anders Lindeman når han er tolv år. Det er tidlig på 70-tallet. Hans far, Vebjørn, har vært den betrodde lederen i rederiet Spenning & Co. Han slutter når rederiet omstiller seg. Georg Spennings vakre datter Bette Line gifter seg med fondsmegeleren Erling Sachs, en mann som skal bli svært rik. Utfordringen er bare å tjene den første millionen. Siden lovverket mangler og det skranter på etikken gjør han alvor av forsettet.

Anders og broren Per Ole er svært ulike personligheter. Anders og Per Ole starter derfor på livet som unge voksne på svært ulikt vis.

På gymnaset treffer Anders Renate. Men de skiller lag når hun skal begynne å studere.

Bokas handling fortsetter utover 1980-tallet. Nå er Vebjørn tilbake i Spenning & Co. Erling Sachs og jappeinvestoren Brede Gran har bestemt seg for å raide den nye bedriften Spenning A/S. Kampen går i full offentlighet. Handlingen kulminerer i kampen om makten og pengene.

Kjell Ola Dahl snakker om Lindeman & Sachs i NRK bokprogrammet
Året er 2012. Norge er rikest i verden. alle har penger nok. Heltene er trette. Den finansielle runddansen svinger i stadig nye og forutsigelige karusellsvinger. Noen av dem som har holdt ut lengst i karusellen vil av. Men ikke alle.

Erling Sachs har penger nok men vil fortsatt flotte seg. Han vil komplettere sin samling av gallionsfigurer og slik gi stikk til likemenn. Vebjørn Lindeman er blitt pensjonist og søker fjellet og det som betyr noe. Renate begraver sine foreldre og søker etter en dypere mening. Hun møter Brede Gran i Norfolk og tror at hun finner den. Mattis møter kjærligheten i en kvinne på flukt fra et Hellas som er bankerott. Lennart her nettopp startet på finanskarusellen og værer rikdom i samvær med sjefens datter, Ulrikke Sachs. For noen er det tid for ettertanke. Men det synes bare å gjelde for dem som ikke synes så godt i det rike landet. Boligboblen har ennå ikke sprukket og barna er dømt til å gjenta foreldrenes misgjerninger.
Sagaen fortsetter. Lindemans Tivoli foregår på 1990-tallet. Per Ole er blitt en stor og toneangivende investor i Norge. Renate ler journalist i Aftenposten men ønsker seg barn. Anders Lindeman har fattet interesse for programmering. Sammen med indiske Kumar og finansiell hjelp fra gamle venner, starter han en bedrift innenfor tidens vekstmarked informasjonsteknologi. Bedriften driver spillutvikling og heter Tivoli.

En av Per Oles forbindelser i næringslivet er Odin Johansen, mannen som ser snarveier der andre ser problemer. I London sitter Jim Klafstad, som leder for en større banks investeirngsfond begynner han å spekulere i derivater. Men ingen har til nå fullt ut erfart hvor farlige slike finansielle instrumenter kan være, i alle fall ikke før Klafstad.

Lindemans Tivoli er en roman om finansielle og eksistensielle berg- og dalbaner i sagaen om familiene Lindeman, Sachs og Spenning.