Kureren solgt til Sverige!

Kureren gjør suksess i Danmark og nå er den også solgt til Sverige. Gyldendal Agency melder at romanen Kureren er solgt til forlaget Bokfabriken som skal gi ut romanen neste år.

Kureren liker seg i Danmark!

Kureren er utgitt i Danmark av forlaget Modtryk oversatt av Ilse M Haugaard.
Kureren har høstet svært gode anmeldelser i nabolandet:

Kjell Ola Dahl leverer en gedigen krimi (...) Tempoet gør, at du lige må læse en side mere og endnu en for at få svar.
Nordjyske Stiftstidende


En historie, der går lige i blodet på sin læser.
Jyllands-Posten


Kureren emmer af gammelt nag og ditto krigstraumer, der stadig står dugfriske for de engang involverede (…) Kjell Ola Dahl skriver troværdigt om krigen, der aldrig bliver uaktuel.
Børsen


Kjell Ola Dahl er ferm til at styre sceneskiftene og den historiske beskrivelse er både troværdig og interessant.
Jyske Vestkysten


En særdeles god og velskrevet historisk fortælling med en stor grad af akkuratesse, som giver læseren et realistisk billede af sagens gang.
Krimifan

Vi bliver klogere samtidig med, at vi underholdes såre godt.
Fyens Stiftstidende


Dahl er en mester i formidling og solide plot - kendere vil nikke genkendende, nye læsere kan starte her.
Bognørden.dk


Fremragende historisk krimi.
Bogrummet

Gunnarstranda til britiske lesere - igjen!

Forlaget ORENDA BOOKS har kjøpt to bøker i serien om Gunnarstranda. 'Kvinnen i plast' og 'Isbaderen'. Først ut er Kvinnen i plast. Den engelske tittelen blir 'Faithless'. Romanen er oversatt av Don Bartlett (som også har oversatt de fire andre som allerede er på det engelske markedet) Faithless skal ut på det britiske markedet i april neste år. Jeg gleder meg!

Ny bok om Scandinavian Star!

Tiden er inne for ny book om Scandinavian Star. Det har skjedd mer i denne saken siden min bok Dødens Seilas kom ut i 2012 og fram til i dag – enn siden 1990 og fram til 2012. Da Dødens Seilas kom ut i august 2012 hadde Riksadvokaten avvist ny etterforsking for fjerde gang. Sensasjonelt nok startet politiet ny etterforsking sommeren 2014. Ti dager før mordbrannen skulle være strafferettslig foreldet i april 2015 opphevet Stortinget foreldelsesparagrafen med øyeblikkelig virkning. Siden har Stortinget oppnevnt en parlamentarisk granskingskommisjon som gransker Scandinavian Star-katastrofen og som fortsatt arbeider. Sensasjonelt nok henla politiet straffesaken for annen gang i august i år. Dette har banet vei for min nye bok SCANDINAVIAN STAR – KATASTROFEN OG SKANDALENE. Manus er nettopp ferdig. Utgivelsen er nå satt til januar 2017. Jeg gleder meg.

Rivertonprisen til Kjell Ola Dahl


Kjell Ola Dahl har med boka Kureren skrevet årets beste kriminalroman utgitt i 2015. Prisen ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo 10.mars. Tidligere har Dahl mottatt Brageprisen for samme roman.

Juryen for Rivertonprisen har bestått av professor emeritus Hans H Skei, litteraturkritiker Ole Hegdal og forfatteren Merethe Junker

I sin begrunnelse skriver juryen:
Rivertonprisen for 2015 går til en kriminalroman som presenterer oss for tilsynelatende uløselige gåter, fordi de oppstår i situasjoner så vanskelige, så uvirkelige, og likevel så nært på en virkelighet som alltid er med oss og som vi vet har kastet lange skygger helt opp til vår egen tid: Den andre verdenskrigen. Romanen har som motto at «Hevnen er en troløs tjener», men det er vanskelig å se at så mye har med hevn å gjøre. Men vi er vitne til oppgjør mellom mennesker som møttes i avgjørende og skakende situasjoner under krigen, og som ufrivillig setter hverandre stevnemøte 25 år etter til noe som om det ikke er hevn, må bli et sluttoppgjør. Det er slik heller ingen egentlig etterforskning i romanen, i alle fall ikke av politi eller detektiv, men det er medrivende og dyktig nok gravearbeid som gjøres når jødiske Ester Lemkov setter i gang sine undersøkelser høsten 1967 etter at Gerhard Falkum, som alle trodde var død, dukker opp i Oslo. De kjente hverandre fra Oslo i 1942, og kom til å mye med hverandre å gjøre i Stockholm etter at de hver for seg flyktet over grensen. Det meste av romanen utspiller seg nettopp senhøstes i Oslo i 1967, men har som sin forutsetning skildringer tidlig i romanen fra samme årstid i Oslo og deretter Stockholm i 1942. Likevel begynner og slutter romanen i en slags rammefortelling fra 2015 og som gjelder en sjeldent jødisk armbånd som dukker opp på en auksjon. En norsk kvinne vet at det må være stjålet, og setter i gang undersøkelser. Armbåndet har tilhørt – og tilhører henne – men hun skal aldri få vite den fryktelige historien som armbåndet er en del av, og som vi som lesere til slutt får klarhet i. Bortsett fra alt det forferdelige som skjer med jødearrestasjonene og nazistenes herjinger i Oslo-kapitlene fra 1942, handler det om mordet på en ung norsk mor, Åse, Esters bestevenninne, samboer med Gerhard Falkum som hun har datteren Turid med. Ester kommer seg over til Sverige; Falkum likeså. Falkum blir borte, og erklært død. Ester vender tilbake til Oslo rundt 1960, etablerer seg som musikklærer, og så er vi framme ved 1967 – selv om kapitler fra de to viktigste tidsplanene veksler slik at informasjon stadig holdes tilbake og spenningen stiger. Hva slags planer har Gerhard Falkum som har levd under falskt navn og neppe snakker sant når Ester og hennes medhjelpere prøver å finne ut av hans hensikter. Det må komme til en konfrontasjon, fortiden må avsløre noe av det den gjemmer på, men hvordan og med hvilke konsekvenser? Vi leser videre, åndeløst, og blir ikke skuffet. Nesten alt faller på plass, nesten på utrolig vis. Det er en svært kunnskapsrik, intelligent og innenfor fiksjonens rammer troverdig og pålitelig kriminalroman Kjell Ola Dahl har skrevet. De fem nominerte bøkene til prisen for 2015 er alle gode, hver på sitt vis, og det er nesten bare å beklage overfor de andre kandidatene at de måtte konkurrere med en så uvanlig god bok – en krim- og spenningsbok i absolutt øverste sjikt.