Kjell Ola Dahl har skrevet tre historiske kriminalromaner:
Kureren (2015)
Assistenten (2020)
Lazarus (2022)Kjell Ola Dahl mottok i 2015 både Brageprisen og Rivertonprisen for romanen Kureren

Stacks Image 33

Brageprisjuryen skriver:

Kureren er Kjell Ola Dahls tilbakevending til krimsjangeren, og en historisk krim av høy kvalitet.
Hendelser under andre verdenskrig danner bakgrunn for en fortelling på to tidsplan; krigsårene og 1967. Avstikkere til vår egen tid inkludert. I 1942 er de to venninnene Ester og Åse unge voksne. Ester, som er jødisk, må rømme til Sverige etter at en angiver nær har fått henne i tyskernes klør. Åse har barn med en motstandsmann «på skauen», men en gammel venn fra hjembygda entrer også scenen. Like etter blir Åse funnet myrdet. I 1967 bringes aktørene fra den gang sammen igjen. Den løsningen på krigens mordgåte som skrives fram, er like elegant og logisk troverdig som boka er velskrevet. Kjell Ola Dahl gir leserne tette bilder av okkupasjonens Oslo, men også av 60-tallet og flyktningmiljøet i Sverige. Krigens moralkodeks står sentralt i ei bok der spenningsoppbyggingen er upåklagelig, mens forfatterens språk forblir nøkternt og saklig.

Stacks Image 36
Assistenten henter handling fra Mellomkrigstiden. Jack Rivers livnærer seg som spritsmugler i forbudstiden. Han blir jaktet på av politimannen Paaske. Ti år senere er Paaske blitt privat etterforsker. Han har en assistent - Jack Rivers. Paaske får et rutinepreget oppdrag. En kvinne vil ha dokumentert sin ektemanns utroskap. Men Jack kjenner kvinnen fra før. Han vet at hun lyver, oppdraget handler om noe helt annet, noe mye farligere som ender med drap.


Stacks Image 29
Handlingen i Lazarus foregår i Stockholm og i Norge i 1942. Norge er okkupert av tyskerne. Norges delegasjon i Stockholm er preget av intenst arbeid og interne stridigheter. En norsk kurer blir funnet skutt og drept i grensetraktene. Dokumentene han hadde med seg er forsvunnet. Gjerningsmannen er ukjent Norges eksilregjering i London vil ha saken oppklart. Jomar Kraby, norsk forfatter i eksil i Stockholm får oppdraget. Det leder ham gjennom irrganger i den norske delegasjonen, tilbake til Norge, inn i nazistiske miljøer og tilbake til Sverige. Det heteste sporet er en norsk flyktning som krysset grensen til Sverige omtrent samtidig som kureren ble skutt.